Nyt ollaan jännittävän kysymyksen äärellä, johon kuitenkin törmään yllättävän usein joko keskustellessani muilla aloilla työskentelevien ihmisten kanssa tai aloittavan yrittäjän kanssa. Mitä se markkinointi siis oikeastaan onkaan?
On ymmärrettävää, ettei käsitteen määrittely ole helppoa, sillä jokainen markkinoinnin perusopus alkaa sivutolkulla kestävällä määritelmällä, ja virallinen määritelmäkin vaihtuu tasaiseen tahtiin. Alkuun on kuitenkin kumottava yleisimmät harhaluulot:
Markkinointi ei ole:
sama asia kuin väkisin tuputtaminen
pelkästään yksittäisiä toimenpiteitä, kuten esitteen tekeminen tai Facebook-sivun perustaminen
Tuorein AMAn (American Marketing Association) hyväksymä markkinoinnin määritelmä on vapaasti suomennettuna seuraavanlainen:
markkinointi on aktiviteetti sekä kokoelma instituutioita ja prosesseja, joiden tarkoituksena on luoda, kommunikoida, välittää ja vaihtaa tarjoamia, joilla on arvoa asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja yhteiskunnalle.
Eli markkinointi on aika paljon muutakin kuin myyntitoimenpiteitä tai Facebook-sisältöjä. Oikeastaan harvassa ovat ne yrityksen toiminnot, jotka eivät liittyisi markkinointiin. Käsite markkinat lienee helpompi ymmärtää. Markkinointi onkin siis tuotteen viemistä markkinoille, sekä siellä pysymiseksi ja menestymiseksi tehtäviä toimenpiteitä. Tätä toimintaa voidaan pilkkoa erilaisiin tehtäviin tai ulottuvuuksiin.
Perinteisesti markkinointia on määritelty neljän P:n avulla, ja myöhemmin listaa on täydennetty seitsemään ja jopa 12 P:hen asti. Lista on mielestäni siinä mielessä toimiva, että etenkin aloittelevalle yritykselle se toimii hyvänä muistilistana omaa tuotetta ja palvelua mietittäessä ja markkinointia suunniteltaessa.
Markkinoinnin 4 P:
Product eli tuote: Markkinoinnin tehtävänä on ottaa selvää millaisen tuotteen asiakas haluaa tai millainen tuote tyydyttäisi (usein piilevät) tarpeet, ja kehittää tuotetta siihen suuntaan. Markkinointi siis toimii yhteistyössä tuotekehityksen kanssa ja toteuttaa mahdollisesti erilaisia markkinatutkimuksia.
Place eli kanavat: Markkinoinnin tehtävä on varmistaa, että tuote on saatavissa asiakkaalle helppopääsyissä paikoissa.
Price eli hinta: Markkinoinnin tehtävänä on ottaa selvää, paljonko asiakas on valmis tuotteesta maksamaan – tai kehittää tuotetta niin, että se vastaa asiakkaan maksamaa hintaa.
Promotion eli myynninedistäminen: Markkinoinnin tehtävänä on huolehtia mainonnasta, PR:ästä ja muusta markkinointiviestinnästä – eli kertoa haluttu viesti oikealle yleisölle oikeanlaisessa muodossa oikeissa kanavissa. Markkinointi siis toimii myynnin oikeana kätenä.
+3 P:tä eli markkinoinnin 7 P:
People eli yrityksen henkilöstö: Yrityksessä työskentelevät ihmiset muodostavat yrityksen. Etenkin asiakasrajapinnassa työskentelevillä on suuri vaikutus siihen, miten tuote tai palvelu koetaan.
Processes eli prosessit: Vaikka tuote ja palvelu olisi muuten kunnossa, voi ontuva prosessi viedä maun koko touhusta.
Physical Evidence eli fyysinen ympäristö ja materiaalit: Vaikka tuote olisi priimaa tai palvelu loistokasta, voi lopullinen asiakaskokemus jäädä huonoksi mikäli yrityksen tilat ovat likaiset tai vanhanaikaiset, pakkaukset luotaantyöntäviä tai esitteet kotikutoisia.
12 P:stä on useampiakin versiota, mutta edellisten lisäksi nostaisin esiin ainakin seuraavat:
Promise/proposition eli lupaus: Mitä asiakkaalle luvataan eli mikä on se hyöty, jonka asiakas tuotteesta tai palvelusta lopulta saa. Millaisena brändi näyttäytyy asiakkaalle, mitä se edustaa ja mitä se antaa.
Positioning eli asemointi: Miten yritys vertautuu kilpailijoihin, eli millaisia ovat kilpailijat ja miten asiakkaan halutaan näkevän meidät suhteessa muihin.
Public eli yleisö: Niin markkinointia ja viestintää tehdessä kuin tuotetta suunniteltaessa on tiedettävä keitä ovat asiakkaat, millaisia he ovat, mitkä ovat heidän tarpeensa ja mitkä asiat heitä puhuttelee.
Markkinoinnilla on siis näppinsä pelinsä vähän siellä sun täällä – oikeastaan kaikessa muussa paitsi kirjanpidossa – siinä kun esimerkiksi luovuutta ja asioiden kaunistelua ei katsota hyvällä. Markkinoinnin P:t toimivat hyvinä kulmakivinä luotaessa brändiä, joka näyttäytyy aina ja jokaisessa kohtaamispisteessä yhdenmukaisena.
Yorumlar