Usein kun ystäväni tai vaikkapa asiakkaani kysyvät, minkälaisista projekteista työni koostuu, on hankala vastata yksiselitteisesti, sillä kulunut viikko on voinut sisältää tyystin eri tyylisiä projekteja kuin jokin toinen työviikko. Kun mennyt vuosi on nyt paketoitu ja veroilmoituksetkin lähetetty, päätinkin kurkistaa perinpohjaisesti kuluneen vuoden projekteihin – tekeväthän muutkin yritykset näihin aikoihin vuosikatsauksen. (Onhan istumalihakset lämmitelty, sillä postaus tulee olemaan vähintäänkin yhtä pitkä kuin pörssiyhtiön toimintakertomus.)
Suurin osa asiakasprojekteihin käytetystä työajasta eli noin 31% on kulunut esitteiden, mainosten (esim. flyerit ja lehtimainokset) ja taittoprojektien parissa.
Ja millaisia projekteja ne sitten ovat? Toisinaan saan eteeni vain läjän raakatekstiä, jonka pohjalta luon väliotsikoita, laadin sivujaon ja layoutin, valitsen kuvat kuvapankista ja muokkaan ne, ja piirrän mahdollisesti itse lisää kuvitusta, kuten infografiikkaa. Toisinaan saan valmiit tekstit ja kuvat, jotka pitää vain sommitella nätisti noudattaen asiakkaan ilmettä sekä kyseisen median teknisiä vaatimuksia. Toisinaan taas lähdetään aivan nollasta, ja tehdään “lehtimainos promoten asiaa X”, jolloin usein hyödynnän aikaisemmin tehtyjä materiaaleja ja luon jonkin aihion, jota sitten yhdessä asiakkaan kanssa jatkojalostetaan. Seuraavassa mieleenpainuneita projekteja tästä “kategoriasta”.
Cadmaticille olen tehnyt jo useampia esitteitä ja niiden eri kieliversioita. Esite sähkösuunnitteluohjelmasta jäi kuitenkin mieleeni, sillä aihe oli hyvin tuntematon ja
sain eteeni vain leipätekstin raakaversion jota lähdin muokkaamaan sekä muutamia esimerkkikuvia, joiden pohjalta etsin parempia kuvia sekä muokkasin niitä istumaan esitteen sisältöön. Lisäksi piirsin muutaman simppelin infografiikan esittämään ohjelman integraatiota muiden suunnitteluohjelmien kanssa. Projekti oli lopulta asiakkaan ja itseni mielestä hyvin onnistunut.
Uudenmaan Kiinteistöliiton Jouluinen lehtimainos puolestaan jäi mieleen siksi, että tällä kertaa haluttiin tehdä jotain asiakkaan tavanomaisesta tyylistä poikkeavaa ja lisäksi aikataulu oli extra tiukka – sain briiffin (eli mainoksen otsikon) perjantaina klo 16 ja aineistonjättödeadline oli seuraavana maanantaina klo 12. Sain siis melko vapaat kädet luoda ilmeen pääotsikon ympärille, niin että mainos on selkeästi erilainen mutta kuitenkin edelleen tunnistettava.
Taittoprojektit ovat yleensä siinä mielessä tylsempiä, että teksti ja kuvat ovat valmiina – tai näin määrittelen taittoprojektin erona vaikkapa mainokseen. Nämäkin projektit ovat suoraviivaisuudessaan mukavaa vastapainoa luovemmille projekteille. On ollut suorastaan kunnia-asia päästä taittamaan useampaakin Cadmaticin eXp magazine asiakaslehteä, josta on tehty myös kieliversiot mm. Venäjälle, Kiinaan ja Japaniin. Lehti on ollut antoisa väylä päästä kurkistamaan loppuasiakkaaseen, sillä se on täynnä mielenkiintoisia asiakastarinoita.
Toinen mieleenpainuva taittoprojekti on ollut PerkinElmerin koulutusesite, joka kulkee asiakasorganisaatiossa kuvaavasti nimellä “Raamattu”. Asiakkaan lukuisat koulutustuotteet ovat olleet erillisissä dokumenteissa hajautetusti, ja tehtävänäni oli käydä kaikki dokumentit läpi ja yhdenmukaistaa koulutusinformaatio. Valtavan materiaalin läpikäyntiprosessin jälkeen alkoi taittotyö, jossa koostin erilaiset koulutukset yhteen 130-sivuiseen dokumenttiin, jossa koulutukset on jaoteltu ikonein koulutustyyppeihin ja värikoodattu businesslinjoihin.
Noin 10% projekteista oli kuvitusta ja kuvankäsittelyä.
Nämä ovat siis erilaisia piirroksia, infografiikoita ja kuvamanipulaatioita. Vuodesta on jäänyt mieleen esimerkiksi Cadmaticille luotu kuva, jossa oli tarkoitus kiteyttää yrityksen slogan “Feel empowered” sekä tuoda esiin eri toimialat. Mahtuipa loppuvuoteen vielä hauskat joulukorttikuvitukset Cadmaticille.
Ajankohtaisena grafiikkana mieleen on jäänyt Iltasanomien liitteessä julkaistu koronatesteihin liittyvä “advertoaali”, jonka toteutin kokonaisuudessaan infografiikkoineen. Muita infografiikoita, ikoneita ja kuvituksia on mahtunut vuoteen melkoinen läjä etenkin osana isompia kokonaisuuksia kuten esitteitä.
10% asiakasprojekteista oli verkkosivuprojekteja.
Näihin lukeutuu sekä pelkän layoutin luominen Photoshopilla, XD:llä tai Figmalla, jolloin koodari on toteuttanut suunnitelman verkkosivuksi (eli layout on ostettu alihankintana allekirjoittaneelta) että varsinaiset verkkosivun toteutukset Wordpressillä tai Wixillä.
10% projekteista oli Powerpointien stilisointia.
Tyypillinen tilanne on, että asiakkaalla oli lähestymässä webinaari tai jokin muu tärkeä esitys, ja sitä varten tehty Powerpoint- tai Keynote-esitys näyttää karmealta, jolloin pääsen kiillottamaan asiakkaan luoman sisällön uskottavaan muotoon. Lisäksi mukaan mahtui muutamia projekteja, joissa asiakkaalle luotiin Powerpoint-template tulevaa käyttöä varten. Keskimäärin vuoteen on mahtunut normaalia vähemmän Powerpoint-projekteja – ehkäpä asiakkailla alkaa olla jo iso läjän tekemiäni hiottuja esityksiä, joita voidaan jatkohyödyntää tai sitten korona ja tapahtumien vähyys on vähentänyt esitysten tarvetta.
Noin 13%, lukeutuu sekalaiseen kategoriaan.
Tämä tarkoittaa, ettei projekti sovi oikeastaan mihinkään muuhun kategoriaan tai sisältää tasapuolisesti elementtejä kaikista kategorioista tai on muuten vaikeasti määriteltävissä kuten jokin yleinen “markkinoinnin kehitysprojekti”. Eräs mieleenpainunut projekti “vaikeasti määriteltävistä projekteista”, on Typeformilla luomani quiz, jossa oli leikkimielisiä kysymyksiä asiakkaan toimialasta. Kampanjan tarkoituksena oli siis tietenkin kerätä potentiaalisten asiakkaiden yhteystietoja. Toinen mielenkiintoinen, hieman erilainen projekti on ollut asiakkaan markkinointidatan koostaminen eri lähteistä yhteen dokumenttiin. Tilastointia ja päätöksentekoa varten olen siis koostanut lukuja esimerkiksi somekanavista, verkkosivuilta ja sähköpostiliideistä jokaisen kuluneen kuukauden lopuksi. Tämä on luonut tervetullutta vastapainoa luovalle työlle.
Loput kategoriat jakautuvat tasaisesti noin 5% osuuksiin kaikista projekteista: somea, messuja, yritysilmeitä ja viestintää.
Vuoteen on mahtunut iso läjä erilaisia kuvamuotoisia bannerimainoksia ja somejulkaisuja. Lisäksi olen toteuttanut muutamia animoituja bannereita sekä editoinut videoita – nämäkin on päätynyt pääasiassa sosiaaliseen mediaan.
Koronavuoden myötä messuja ja muita tapahtumia on ollut minimaalisesti. Loppuvuodesta messujakin kuitenkin järjestettiin, ja pääsin pitkästä aikaa suunnittelemaan messuseiniä ja rollupeja oikein urakalla, kun kaikki säntäsivät messuille ja materiaalit tehtiin viime tingassa. Osassa näistä sain varsin vapaat kädet, briiffinä jälleen klassinen “promota asiaa X”. Mukaan mahtui myös muutaman virtuaalisen messuosaston suunnittelu.
Muutamia mielenkiintoisia logon ja yritysilmeen luomisprojektejakin mahtui mukaan. Lempilapseni näistä on Vapausfesteille luotu raikas, kesäinen ja vapaa ilme. Pekka Mattilan henkilöbrändinkehitysprojekti jatkui vaalikampanjan merkeissä sekä myöhemmin bisnesorientoituneemmin, ja samalla kehitin myös Pekan valmennuksille Miljoonaklubin brändi-ilmeen.
Lisäksi vuoteen mahtunut jonkin verran puhtaita viestintäprojekteja – toki muutkin projektit kuten esitteet sisältävät jonkin verran kirjoittamista ja tekstin muotoilua. Puhtaasti viestinnälliset projektit sisältävät esimerkiksi brändilupauksen kiteytystä ja blogitekstejä. Näitä toivon tekeväni jatkossa enemmän, ja kirjoitusprojekteja onkin ollut melko mukavasti jo alkaneena vuonna. Lisäksi toivon jatkossa voivani tehdä enemmän digimarkkinoinnin projekteja, siis esimerkiksi maksetun mainonnan suunnittelua ja optimointia.
Ja lisäksi "pakollinen paha" vie 25% ajasta.
Asiakasprojektit eivät suinkaan vie koko työaikaa, vaan mukaan mahtuu oman yrityksen pyörittämiseen liittyviä tehtäviä. Karkean arvioni mukaan jopa 25% kokonaistyöajasta meneekin erilaisiin admin-tehtäviin, joita on mm. sähköposteihin vastaaminen ja erilaiset selvittelyt, tarjouksien laskeminen, tuntikirjanpito ja laskujen laatiminen, kirjanpito ja veroilmoitukset, asiakastapaamiset – ja jos vielä jää aikaa – omien verkkosivujen päivitys ja ylläpito sekä muut pienet markkinointitoimet.
Vuosi oli kaikinpuolin hyvä ja monipuolinen. Uusia asiakkaitakin tuli, vaikka suurin osa näistä uusista tuttavuuksista olikin melko kertaluontoisia projekteja, eli pienyrityksille tehtyjä yksittäisiä projekteja.
Comments